• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Türk Kuşadası

Kuşadası Türk Dönemi Tarihi




KUŞADASI’NIN TÜRK DÖNEMİ TARİHİ


Kuşadası Türk tarihi nedense detaylı anlatılmaz. Kutalmışoğlu Süleyman Şah' ın 1086 da yılında fethettiği Kuşadası civarı, Türkler tarafından sürekli akınlarla hakimiyet altına alınmış ve Anadolu’da Türk birliği tamamlanana kadarda bu baskı devam etmiştir. 1081-1096 yılları arasında Batı Anadolu’yu, Adalar Denizini kasıp kavuran, ilk Türk Donanmasını kuran büyük Türk başbuğu ve amirali Çakabey’in adı nedense Kuşadası tarihinde pek geçmez.13.yy da Anadolu Selçuklu Devleti zayıfladı , akabinde Moğol istilası başladı ve Türkler ayakta kalma mücadelesi verdi. 1308 de kurulan Aydın oğulları Beyliği de Kuşadası’nı ele geçirmiş ve beyliğin ikinci büyük tersanesi olan “ Ayasuluk “ tersanesinde yapılan gemilerin keresteleri Kuşadası civarındaki ormanlardan temin edilmişti.

Gazi Umur bey , hüküm sürdüğü 19 yıllık saltanatında büyük bir donanma inşa ederek Adalar denizini ve Anadolu kıyılarını hakimiyeti altına almıştı. 1328’de ilk anda 8 gemilik bir güce sahip olan Gazi Umur Bey, 1329 de Sakız seferi için 28 gemi yaptırmıştır. Gazi Umur donanmasının 1331 Gelibolu seferinde 35 gemisi, 1332 Bodanitsae Seferinde 250 gemisi, 1335 Monovesya Seferinde 276 gemisi, 1341 Karadeniz seferinde 350 gemisi ve Rumeli seferinde 300 gemisi vardır ve Adalar Denizinden-Marmara’ya kadar olan bir bölgede donanması bir yenilmez armada haline gelmiştir. 1390 de 1. Bayezid Anaia ve civarını ele geçirerek Osmanlı hakimiyetini sağlar. Ancak 1402 deki Ankara savaşında Emir Timur’un galip gelmesi Osmanlı’da büyük bir buhrana sebep olan “ Fetret devrini” başlatır.

1413 yılı Kuşadası’nın tekrar Osmanlı hâkimiyetine girme tarihidir. Osmanlı kaynaklarında “ İne (Kadı kalesi) “ olarak “ bilinen bölgeye bir kadı atanır ve Soğucak ’tan-Selçuk’a kadar olan bölge bu kadı tarafından yönetilir. 1421de II. Murad tarafından ilk defa tapu tahrirleri yapılır ve Soğucak ’ta bir ahi zaviyesi kurularak dericilik ana meslek olur. Bölge hala bakir toprakların olduğu, yerleşimin çok az olduğu bir konumdadır. Osmanlı devleti tüm Anadolu’da ve Balkanlar’da büyük bir güç haline gelmiş, Türk asrı olarak bilinen 16.yy da Adalar Denizi ve Akdeniz bir Türk gölü olmuş, Suriye ve Mısır fethedilmiştir. 1520 de tahta geçen 1. Süleyman (Kanuni) ile “ Türk Asrı “ başlamıştır. 1525 yılında ünlü Türk denizcisi Piri Reis, Kuşadası ve çevresindeki adaları ziyaret eder ve “ Kitab-ı Bahr-i “ denizlerin kitabında Kuşadası’nı anlatır.

1534 yılı ise Kuşadası ve çevresi için bir başka önemli tarihtir. Akdeniz’de Cezayir sultanı diye ünlenen ve Venedik-Ceneviz denizcilerinin korkulu rüyası olan Hızır Reis , Osmanlı devletinin hizmetine girmiştir. Barbaros namıyla ün salan ve Osmanlı deniz kuvvetleri komutanı olan “ Hızır Reis” yeni ihdas edilen ve Kuşadası’nın da içinde bulunduğu “ Cezayir-i Bahr-i Sefid Eyaleti” ne beylerbeyi olarak atanır. Kentimiz bu eyaletin “ Sığla Sancağı ’na bağlı İne karyesi” dir. Barbaros Küçük Ada kayalığı üzerine bir “ gözetleme kulesi “ inşa ettirir. (devam edecek )

-----------------------------------------------------------------------

1. The Alexiad of Anna Comnena, Çeviri R A Seuster, Penguin Classic, 1960, s 38; Grekçe metninden Türkçe çeviri, A. N. Kurat, Çaka Bey, s 181–196,

2. Prof. Dr. Tuncer Baykara, Gazi Umur Paşa, Kültür Bakanlığı Yayınları Türk Büyükleri Dizisi 131, 1990 Ankara, s 35-36

3. Dr. Ayhan Afşin Ünal, 16.ve 17.yy da Cezayir-i Bahri Sefid (Akdeniz-Ege Adaları ) Ya Da Kaptan Paşa Eyaleti , Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı 12 Yıl 2002 s 252



197 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam242
Toplam Ziyaret353263
Köşe Yazıları
Hava Durumu