• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Mevleviyye


KUŞADASI MEVLEVİ TEKKESİ 



Türk tasavvuf kültürünün en önemli tarikatlarından biri de Mevleviliktir. Müslüman-Türk toplumunu öğretileri ile 800 yıldan fazla süredir derinden etkileyen ve toplum hayatına yön veren önemli mürşitlerden biri de Mevlana yani efendimiz lakabıyla meşhur Celaleddin-i Rumi hazretleridir. Mevlevilik İslam dünyasında yüzlerce şubesi olan, üç kıtaya yayılan ve günümüzde ABD bile muhibbileri olan bir tarikattır. Her yıl  17 Aralık tarihlerinde Şeb-i Aruz yani düğün günü adıyla sema törenleri düzenlenen ve dünyada Sufiler olarak tanınan bu tarikatın elbette Kuşadası’nda sevenleri yani muhibbileri olmuştur. 

Kuşadası şehrinin 17. Yüzyılın başlarında Öküz Mehmet Paşa  tarafından kurulmasıyla birlikte Mevlevilik tarikatı da ketimizde yer almaya başlamıştır. Paşa’nın önemli Mevlevi Muhibbilerinden biri olması, Türk kökenli kudretli vezir-i azamın tesiriyle Mevlevi müntesipleri kale mahallesi civarında tekkelerini kurdukları anlaşılmaktadır. Öküz Mehmet Paşa’nın sağladığı imkanlarla Kuşadası elitleri arasında Mevlevi tarikatının önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Öküz Mehmet Paşa Vakfı’ da Kuşadalı Mevlevilerin buluşma adreslerinden biri olmuştur.

Kuşadası’nda Mevlevilerin  varlığının en önemli delillerinden biri de Adalızade mezarlığında bulunan  Girit, Mora ve Selanik  muhacirlerinin mezar taşları kitabeleridir. Girit adası Kandiye ve Hanya şehirleri  ve Mora Yarımadası’ndan gelen Türk Mevlevileri ’nin Aydın ve Kuşadası  civarına iskan edildiklerini biliyoruz. Buna ilaveten Aydın Veysi paşa mahallesinde Hükümet konağının hemen kuzeyinde ve ilk top yatağı varyantının kenarında yer alan Mevlevihane’den günümüze iki odalı bir hamam ve bir türbe ulaşmıştır. Mevlevihane’nin tarihi hakkında çok geniş bilgi bulunmamakla beraber kayıtlardan 19 asırda Sultan Abdülhamit’in Aydın Mevlevihane’si  Şeyhi Şemsi Dede'nin Girit adasındaki Hanya Mevlevihane’sini kurmakla görevlendirilmesinden Aydındaki Mevlevihane’nin varlığı anlaşılmaktadır.

Hanya Mevlevihane’sinin kuruluş hikâyesi 1873 yılında Konya Mevlâna dergâhı çelebisine gönderilen 77 imzalı bir dilekçe ile Mevlevihane kurulması isteği ile başlamıştır. Bu istekte yaz aylarında Hanya'ya giden Aydın Mevlevihane’si Şeyhi Şemsi Dede'nin önemli bir katkısı olmuştur. 1873 yılında yapımı kararlaştırılan Mevlevihane 1880 yılında tamamlanmıştır. Aslen Konyalı olan Kara Süleyman Şemsi Dede kurucu Şeyhi olmuş ve ailesi ile birlikte adaya yerleşmiştir.

Kuşadası Mevlevihanesi ne yazık ki günümüze ulaşamamış veya varlığı yok olmuştur. İtalyan ve Yunan işgal dönemlerinde önemli binaların tahrip edildiği ve ortadan kaldırıldığı bir vakıadır.


 

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam156
Toplam Ziyaret349521
Köşe Yazıları
Hava Durumu