• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Hırka-i Şerif'in Kuşadası Öyküsü



HIRKA-İ SAADET 900 YIL KUŞADASI’NDA MUHAFAZA EDİLDİ.





Hırka-i Saadet Hz. Peygamber’in giydiği elbiselerden “bürde” adı verilen ve günümüze ulaşan iki adet hırkası İstanbul’da muhafaza edilmektedir. Bunlardan Topkapı Sarayı’nda sergileneni “hırka-i saadet”, Fatih’te bulunduğu camiye adını veren ise “hırka-i şerif ” adıyla meşhur olmuştur. Hırka-i saadet, muallakat-ı seb‘a şairlerinden Kâ‘b b. Züheyr’in İslam’a girerken huzur-ı saadette okuduğu kaside dolayısıyla bizzat Hz. Peygamber tarafından ona giydirilmek suretiyle hediye edilmiştir. 124 cm boyunda geniş kollu, siyah yünlü kumaştan dikilmiş krem renginde ve yün astarlı hırka-i saadet, Ka‘b’ın mirasçılarından Emevîlere, onlardan da Abbasîlere intikal ederek Hz. Peygamber’in kılıcıyla birlikte hilafetin şiarı olarak kullanılmıştır. Mısır Abbasî halifeleri tarafından da hilafetin sembolü olarak kullanılan hırka-i saadet, Mısır’ın fethinden sonra Osmanlılara geçmiştir. Hırka-i saadet günümüzde altın sırmalı yedi ipek kadife kumaşa sarılmış olarak altın bir sanduka içinde, üstten iki kanatlı altın bir çekmecede korunmakta ve gümüş bir taht üzerinde sergilenmektedir. Osmanlı sultanları hilafet şiarı olarak hırka-i saadete ayrı bir değer vermiş, ona yakın olmaya özen göstermiş, onu sürekli ziyaret etmeyi âdet edindikleri gibi, başta savaş seferleri olmak üzere gittikleri yerlere götürmüşlerdir. (Kaynak : Mustafa Sabri Küçük Aşçı,  İstanbul’daki Kutsal Emanetler, Büyük İstanbul Tarihi Cilt 5, İSAM Yayınları)  


HIRKA-İ SAADET KUŞADASI'NA NASIL GELDİ  ?



Veysel Karanî, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kendisine hediye ettiği hırkayı hayatı boyunca itina ile muhafaza etmiş, hiç evlenmediği için de vefatından sonra Hırka-i Şerif, kardeşi Şehabettin Sühreverdi El-Üveysi’ye intikal etmiştir. İşte Veysel Karanî Hazretlerinin soyu, bu zatın evlatlarından çoğalmıştır. Mübarek Hırka-i Şerif de, yine bu sülale vasıtasıyla, bugün muhafaza edildiği makama kadar getirilmiştir.



Hırka-i Şerif’in Batı Anadolu’ya Götürülmesi

Üveys Ailesinin, Irak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikamet ettiği dönemlerde burada sık sık meydana gelen çarpışmalar yüzünden huzuru kaçmış, Ziver el-Üveysi zamanında - kesin olarak bilinmeyen bir tarihte - Kuşadası’na göç edip burada Hacı Lolo mahalline yerleşmişlerdir. Uzun müddet ziraatla meşgul olmuş ve aşiret halinde yaşamışlardır. Ellerinde Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) hırkasının bulunması sebebiyle aileye karşı daima saygı gösterilmiş ve Üveysiler o bölgede dini bir önem kazanmıştır. Bu sülaleden bir çok müderris yetişmiş ve senelerce irşat görevine devam etmişlerdir.

Hırka-i Şerif’in İstanbul’a Götürülmesi








Daha sonra I.Ahmet’in fermanıyla aile, 1611 tarihinde İstanbul’a gelmiş ve reisleri olan Şükrullah el-Üveysi’nin Fatih civarında Yavuzselim’de kiraladığı evde İstanbul halkının Hırka-i Şerif’i ziyaret etmesi sağlanmıştır.

                                                                                                                             
Hırka-i Şerif Vakfı ile Derneğimiz İşbrliğinde Bir Proje Yapılacak


İstanbul'da bulunan Hırka-i Şerif Vakfı Başkanı Baroş SAMİR  ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği başkanı Mahmut ÖKÇESİZ   görüşerek bir proje yapma kararı aldılar. Ancak Covit-19 tedbirleri dolayısıyla bu proje hayata geçirilemedi. Mayıs 2022 tarihinden itibaren Pandemi yasakları tamamen ortadan kaldırıldığında  öncelikle bir   Çalıştay veya Sempozyum Kuşadası'nda düzenlenecek, bilidirler kitap haline getirilip bastırılacak ve sonra Kuşadası Müftülüğünün de işbirliği ile bir müze ev şeklinde bir proje hayata geçirilmeye çalışılacaktır.












Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam168
Toplam Ziyaret364779
Köşe Yazıları
Hava Durumu