• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Kuşadası Meslek ve Teknik Lisesi


KUŞADASI ANADOLU MESLEK -TEKNİK LİSESİ-KUŞADASI KÜLTÜREL  ve TARİHİ MİRASI KORUMA DERNEĞİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Protokolün süresi : 19 Ocak 2018-08 Haziran 2018

Projenin adı :  Kentimizi tanıyalı, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim

Protokolün amacı :

Kuşadası Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı  Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile  Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği  arasında  okulun öğretmen ve  öğrencilerine Kuşadası ‘nin  dini, kültürel  ve tarihi miras konularını kapsayan  konferanslar düzenlemek, Kuşadası ‘nın  geleneksel mesleklerini  ustaları vasıtasıyla uygulmalı olarak  göstermek, Okulun tanıtım çalışmalarına destek vermek ,  dini, kültürel  ve tarihi mekanlara geziler düzenlemek, derneğin dini, kültürel ve tarihi etkinlerinden  okulun öğretmen ve öğrencilerine öncelik tanımak ve faydalandırmaktır.  Bu proje protokolü ile öğrenim Kurumu-Sivil Toplum Kuruluşu arasındaki işbirliğinin en güzel örneklerini göstermek ve diğer Kuşadası sivil toplum kuruluşlarını da  böylesi  işbirliklere teşvik etmek istiyoruz. Nihai hedefte  amacımız Kuşadası  orta öğretim öğrencilerini  dini, kültürel,  ve tarihi konularda bilinçlendirmek, Kuşadası kent kültürünü ve Türk-İslam tarihini eğiterek ve uygulamalı geziler vasıtasıyla genç dimağlara yerleştirmektir.

Protokolün Gerekçesi :

Kuşadası gerek turizmin gözde ilçelerinden biri olması, gerekse göç alıp ve hızla büyümesi sonucunda kozmopolit bir şehir olmuş ve nüfusu 100.000 aşmıştır. Kuşadası 1000 yılı aşkın bir süredir Türk-İslam şehri olmasına karşın turizmin ön plana çıkması nedeniyle kendi kültür değerlerini unutur hale gelmiştir. Okullarımızda genel Türk-İslam tarihi okutulmasına rağmen Kuşadası özelinde yerel kültür ve tarih hiç anlatılmamakta ve hatta bilinmemektedir. Aslında Kuşadası’nın bilinmeyen çok zengin bir Türk-İslam geçmişi vardır ve kent İslam dinine ve Türk kültürüne hizmet eden çok sayıda alim ve düşünür yetiştirmiştir. Hz. İbrahim Halveti Kuşadalıdır. Yazdığı Osmanlıca dil bilgisi kitabı asırlarca Osmanlı medreselerinde okutulmuştur. Bu duruma son verecek bir başlangıç yapma isteğine binaen Kuşadası ilçesinde resmi bir devlet öğretim kurumu olan Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  ile, bir STK olan Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği arasında örnek bir işbirliği yapılarak  öğrencilerimizi kentin dini hayatı,  kültürü ve tarihi konularında eğiterek bu eksikliğin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu işbirliği ile bu durum gerçekleştirilecek, yapılacak faydalı uygulamalarla ve ortak projelerle diğer STK ların da başka orta öğretim kurumları ile işbirliği yapmalarının önü açılacaktır, dileğimiz budur.



Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kuşadası Kültürel  ve Tarihi Mirası Koruma Derneği arasında 19 Ocak 2018 tarihinde “ Kentimizi tanıyalım, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim “adlı bir proje protokolü imzalandı. Projemiz  ilçe Milli eğitim ve Kaymakamlık makamlarınca onaylandı ve gerekli izinler alındı. Dün  taraflara tebliğ edilen bu projenin kentimizde Okul-Sivil Toplum Kuruluşu işbirliğinin güzel bir örneği olacağına inanıyoruz.  Proje kapsamında kentimizin tarihini ve kültürünü anlatacak 3 konferans, yine kültür ve tarih konularını kapsayan 3 tematik gezi ve günümüzde de devam eden 3 meslek gösterisi  uygulamalı olarak yapılacaktır. Okul Müdürü sayın Abdullah YAVUZ  ve dernek başkanımız sayın Mahmut ÖKÇESİZ  arasında imzalanan protokolümüzün her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyoruz.


Okul Proje Ekibi



Kentimizi tanıyalım, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim proje ekibi okul idaresi tarafından 450 öğenci arasından 25 kişilik bir gurup olarak seçildi. Öğrenciler seçilirken çok önemli kriterler idareciler ve  tarih öğretmenleri tarafından sıkıca uygulandı.

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK İŞLER

 1.      Öğrencilere seminer verilmesi

a)      Kentimiz Kuşadası’nın Türk-İslam Tarihi ( Türk-İslam tarihi ) 
b)      Kuşadası tarihine yön verenler ( Barbaros Hayreddin / Öküz Mehmet
         Paşa / İbrahim Halveti / Mustafa bin Hamza / Mahmut Esat Bozkurt
c)   Kuşadası Adalızade Osmanlı Mezar taşları (Tipolojileri / türleri/
         sembolleri )

 2.      Okul gezileri

a)      Kuşadası kenti şehir içi gezisi ( Dini, kültürel ve tarihi mekanlar )
b)      Tarihi Kaleler  ( Güvercinada-Ayasuluk-Keçi Kalesi )
c)     Aydın Şehitlikleri Gezisi  ( Aydın Merkez-Göz pınar-Germencik Koç
        Kuyusu-Erbeyli-Çay önü ve Karatepe )

3.      Kuşadası  Geleneksel  Meslekleri

a)      Sepet örücülüğü
b)      Keçe yapımı
c)      Su kabağı süslemesi




24 Mart 2018 Kuşadası Kültürel ve Tarihi Yerler Tematik Gezisi



Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ortaklığında hazırlanan  ve Kuşadası kültür ve tarih elçileri yetiştirmeye yönelik ilk adım olan “ Kentimizi tanıyalım, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim projesi “ 24 Mart Cumartesi günü başladı. Okulda sabah saat 9.30 de  proje ekibinin şapka ve tişört dağıtımı ve toplu hatıra resmi çekiminden sonra, dernek başkanı  rehberimiz Mahmut ÖKÇESİZ  gezi ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. Saat 10.00 da başlayan gezinin ilk durağı kale kapısı oldu. Burada kentin Türk tarihini ve Osmanlı dönemini anlatan rehberimiz, sonra Kervansaray ve Güvercinada kalesini anlattı.  Kalemizde verilen kısa bir moladan sonra geri dönen gezi gurubu Atatürk heykelini, İbramaki evini, Kale içi cephane sokak evlerini ve Alkış evini gezdikten sonra Kale içi camisine ulaştı. Tarihi cami ve Öküz Mehmet paşa hakkında bilgilendirilen gurup öğle yemeğini mezarlık yolu üzerindeki Saray Lokantasında yedi. Yemekten sonra ise Adalızade mezarlığı ziyaret edildi ve Osmanlı dönemi mezar taşları hakkında bilgiler verildi.  Saat 15.00 de sonra eren ilk gezinin okulda değerlendirilmesi yapıldı.

29 Mart 2108  Perşembe  Kuşadası Türk-İslam Tarihi Konferansı



Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kuşadası Kültürel Tarihi Mirası Koruma Derneği arasında yapılan “Kentimizi Tanıyalım, Kültürümüzü ve Tarihimizi Öğrenelim” isimli protokol kapsamında Dernek Başkanı Mahmut Ökçesiz, okulumuz konferans salonunda projeye katılan öğrencilere Kuşadası Türk-İslam Tarihi hakkında konferans verdi. Konferansta Ökçesiz; bilinenin aksine Kuşadası'nın 6.-7. y.y.larda Arap akınlarına uğradığını, 1200 lü yıllarda Türkleştiğini, 1390 yılında Osmanlı Devletine katıldığını, 1402 yılında Timur’un Ankara Savaşında Osmanlıyı mağlup etmesi sonrası tekrar Aydınoğulları Beyliğinin egemenliğine girdiğini, 1413 yılında 1. Mehmet (Çelebi Mehmet) tarafından tekrar Osmanlı topraklarına katıldığını, vb. konularda bilgiler verdi. Öğrencilerin ilgiyle izlediği konferansta Dernek Başkanı Mahmut Ökçesiz, Kuşadası’nın gerçek banisinin Öküz Mehmet Paşa olduğunu belirterek, Kervansaray yanındaki heykelde olduğu gibi 1,60 lık bir insan değil yaklaşık 2,10 cm. boyunda bir babayiğit olduğunu söyledi.


30 Mart 2018 Cuma Geleneksel Mesleklerden Keçe Yapımı Gösterisi





Proje kapsamındaki ilk Geleneksel Meslek olan Keçe Yapımı gösterisi Keçe ustası Emine Keskin tarafından başkanı olduğu Ege El sanatları Derneği’nin atölyesinde yapıldı. Öğrencilerimizin böyle bir projede olmasından dolayı son derece memnun olduğunu belirten Emine Keskin; Kuşadası’nda açtığı atölyesinde UNESCO koruması altındaki keçe sanatını geliştirip gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştığını söyledi. Atölyede ilk keçe kursu açıldığını kaydeden Keskin, el sanatlarına yönelik kurslar açarak, kadınların ve gençlerin el sanatlarına olan ilgisini artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Dernek Başkanı ve Keçe Ustası Emine Keskin´in keçeden 3 boyutlu çanta yapımı gösterisini ilgiyle izleyen öğrencilerimizin gösteriden oldukça etkilendikleri gözlemlendi. 

PROJE GURUBUMUZ RADYO 105 FM DE

Kentimizi tanıyalım, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim projemizi tanıtmak amacıyla Kuşadası’nın sevilen radyosu 105 FM’e konuk olduk. Dernek başkanımız Mahmut Ökçesiz, Okul Müdürü Abdullah Yavuz, Proje koordinatör hocamız Ercan Akça, konuk öğretim üyesi Bülent Çelik  ve proje gurubu öğrencilerimiz Hatice Nur Öztürk ve Kerem Küçükbayram radyo yayınına katıldılar. Öğrencilerimiz ilk defa katıldıkları bu yayında çok heyecanlı idiler ve gerçekten unutulmaz bir deneyim yaşadılar.




19 NİSAN TÜRK-İSLAM BÜYÜKLERİ KONFERANSI

19 Nisan 2018 Perşembe Günü Proje kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi sayın Dr. Bülent ÇELİK hoca konferans verdi. Kuşadası Türk-İslam Büyüklerini yaptıkları çalışmalar  ve bıraktıkları eserlerden örnekler vererek anlatan hocamız, proje gurubu öğrencilerimizinde sorularını cevaplandırdı.



SU KABAĞINDAN SÜS EŞYASI YAPIMI TEKNİĞİ



Projemizin Nisan ayı Geleneksel Sanat Gösterisi, Su kabağı yapımı idi. Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği üyesi ve el Sanatları Usta Öğreticisi sayın Müncibe ÖKÇESİZ  okulumuz proje gurubu öğrencilerine  su kabağından süs eşyası yapmanın inceliklerini uygulamalı olarak gösterdi.  Okulumuzun öğretmenlerinin de ilgiyle izlediği gösteride öğrencilerde tezgahın başına geçerek katkıda bulundular.

28 NİSAN BEÇİN KALESİ  TEMATİK  GEZİSİ



Kentimizi tanıyalım, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim projesinin Nisan ayı son etkinliği tematik Milas Beçin Kalesi Gezisi oldu. 28 Nisan 2018 Cumartesi günü düzenlenen geziye okul müdürü Abdullah Yavuz, Tarih Öğretmeni Ercan Akça ve okul proje gurubu katıldı. Menteşe oğulları Beyliğinin başkenti olan Beçin kalesinin  Türk Tarihinde önemli bir yeri vardır. Kültür Bakanlığı gözetiminde  kazılan bu güzide kalemizin kazı başkanı sayın Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ  hoca ayni zamanda derneğimizin bilim kurulu başkanıdır.   Okul proje gurubu kazı ekibinden Arkeolog Alp Oğuz Turan ve Sanat Tarihi Yüksek Lisan öğrencileri Uğur Gürer ve Mustafa Fırat Turan eşliğinde kaleyi gezdiler ve bilgilendiler. Kazı evinde yenilen öğle yemeğinden sonra  geziye katılanlar Kuşadası’na  döndüler. Kazı ekibine gösterdikleri yakın ilgileri ve  konukseverlikleri için teşekkür ederiz.

KUŞADASI’NIN TAPU SENETLERİ

Projemizin Mayıs ayı konferansına Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Kemal K-HAYKIRAN katıldı. Kuşadası’nın Tapu Senetlerini anlatan hocamız; İlçemizde bulunan Osmanlı Eserleri olan tarihi camilerin, türbelerin, hamamların, tekkelerin, kalenin, kervansarayın, su kemerinin ve tarihi mezar taşlarının Kuşadası’nın Türk Tapu senetleri olduğunu  öğrencilerimizin dimağlarına güzel örneklerle nakşetti. Kendisine bu güzel konferansı için şükranlarımızı sunarız.  




AYDIN KURTULUŞ SAVAŞI ŞEHİTLİKLERİ GEZİSİ



Kentimizi tanıyalım, tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim projesinin son tematik gezisi ise Aydın Kurtuluş Savaşı Şehitlikleri idi. Okul Müdürü Abdullah Yavuz, Proje sorumlusu tarih Öğretmeni Ercan Akça ve okul proje  gurubu öğrencilerinin katıldığı gezinin  rehberliğini  Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim üyesi ve ayni zamanda Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi sayın Dr. Mükerrem KÜRÜM  yaptı. Değerli hocamızın nefis anlatımı eşliğinde Germencik Kanlı Bahçe, İncirliova Erbeyli, Aydın Merkez, Gözpınarı ve Sultanhisar Çay Yüzü Kurtuluş Savaşı Şehitlikleri gezildi.  Ecdadımızın nasıl mücadele ettiği ve vatanı için şehadete eriştiği bu eşsiz gezi için  değerli hocamıza çok teşekkür ederiz.

KENTİMİZİ TANIYALIM PROJESİ KAPANIŞ TÖRENİ

Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (MTAL) "Kentimizi Tanıyalım" projesinin finaline Suriye’den gelen misafirimiz  konuk oldu. Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği arasında yapılan “Kentimizi Tanıyalım, Kültürümüzü ve Tarihimizi Öğrenelim” isimli işbirliği projesi sona erdi. Projenin sonunda Kuşadası MTAL Konferans Salonunda bir kapanış programı düzenlendi. Programa Kuşadası MTAL Okul Müdürü Abdullah YAVUZ, Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut ÖKÇESİZ , Proje Koordinatörü Tarih Öğretmeni Ercan AKÇA, Suriye Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreterlik Üyesi ve aynı zamanda Kuşadası’nın banisi Sadrazam Öküz Mehmet Paşa’nın 8. Kuşaktan torunu Muhammed Bassam DADAH ile öğrenci ve öğretmenler katıldılar.  Programda Proje Koordinatörü Ercan Akça, Dernek Başkanı Mahmut Ökçesiz, Okul Müdürü Abdullah Yavuz ve proje öğrencilerinden Ege Arda Ersal, Hatice Nur Öztürk ve Kerem Küçükbayram birer selamlama konuşması yaptılar. Yeni projelerde görüşmek dileğiyle okul idarecilerine, öğretmenlerine ve öğrencilerine çok teşekkür ederiz.







 













 








 

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam123
Toplam Ziyaret349488
Köşe Yazıları
Hava Durumu