• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Turhan Orhan

DR. TURHAN ORHAN ( 04 Ağustos 1955-27 Temmuz 2011 )





Aydın dağları, Menderes nehri ve Menteşe  dağları ile çevrili Köşk ilçesinde, 04 Ağustos 1955 tarihinde, Muhasebeci Ali İhsan-Hacer Orhan  ailesine, Ayten’in arkasından beklenen erkek çocuk geldi. “ Turhan”  adı verildi. Turhan, soylu, seçkin, vergi ödemeyen, hükümdar huzuruna izinsiz girebilen kimse demektir.  Soyadı, Orhan ise, şehrin yöneticisi ve hakimi anlamındadır.  Üçüncü çocuk Ahmet ile genişleyen aileye Köşk dar gelmeye başladı. Aydın’a taşındılar ve üç çocuk koşa koşa, düşe kalka Zafer ilkokulu öğrencisi oldular.  Göz açıp kapayana kadar ilkokul, ortaokul ve Aydın Lisesi bitiverir. Sürekli babaya yardım eden, hatta ertesi gün üniversite giriş sınavına girecekken, evlerinde boya, badana yapan Turhan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Ayten ve Ahmet’ de Tıp Fakültesini kazandı.  Çocukların hızına yak uyduramayan, giderleri karşılayamayan aile Ayten’i Tıp fakültesinden koparıp Ankara Gazi Eğitim’e yatılı gönderdi.  Turhan Orhan, 1979 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirip Denizli SSK’ da işe başladı. Başarılı, çalışkan, keyifli, güler yüzlü, aceleci doktor İncirliova’nın belediye başkanlarından  Abdullah Cantürk’ün kızı Emel öğretmen ile nişanlandı. Nişandan bir hafta sonra bir doktor arkadaşı ile  Denizli’den Aydın’a gelişte  trafik canavarı ile çarpışan doktor arkadaşını kaybetti. ; kendisi çok direndi, bir yıla yakın hastahanede çeşitli operasyonlar geçirdi. Kendisine gelir gelmez askere gitti. İzmir-Gaziemir ulaştırmada askeri doktorluğunu yaparken askerliğinin bitmesini beklemeden Emel Cantürk ile evlendi. (30.05.1981 ).



Askerliğini bitirmiş, yenilenmiş, evlenmiş olarak büyük bir moralle, Aydın-Koçarlı Sağlık Merkezine, orası kapanınca da Kuşadası Sağlık Merkezine tayin oldu. ( Haziran 1982) 1982 de Damla, 1990 da Ali Arda, “ Orhan “ ailesine katıldılar; ailenin neşesine neşe kattılar. Sağlık merkezi ve bir adım ötedeki sempatik lojman arasında mekik dokuyan Turhan Orhan, gecesini gündüzüne, evini iş yerine karıştırdı. Kendi iş yerinde çalışır gibi saate bakmadan, suratını asmadan, keyifle, gülücüklerle çalıştı. Kim, ne zaman arasa, o orada hazırdı. Gündüz normal hastaların, gece yaralananların, kavgacıların, hırsızların, uyuşturucu alıp satanların hastalık kapanların  doktoru idi. Bar, restoran, kafe ruhsatları verdi, bu arada bazı kişilerde tehdit etti.  Yazlık yerlerin su kuyuları etrafında gezen, oynaşan bebeklerle de uğraştı.  Sıtmayı kuruttu.  Halk sağlığı laboratuvarını, dernek binasını, Ertuğrul  Acun’un da desteği ile yeni cihazlarla donattı. Köylere sağlık evleri yapılmasına çok emek verdi.  Otellerin  havuzlarındaki gece denize saldıkları pisliklerindeki  mikroplarla da uğraştı.  Kapatılsın raporu verdiği yerlerden ocağa gönderenlerde vardı. Tansu Çiller, Ajda Pekkan, İbrahim Tatlıses gibi ünlülerin  ses sorunları ve diğer sorunlarıyla yakından ilgilendi. Güler yüzü, hoş sohbeti ile baba, amca, abi, arkadaş, gibi yakın ilişkiler ile etrafına neşe, iyilik, sağlık aşıladı.  Çeşitli guruplardan oluşan, her hafta buluşan “ muhabbet gurubunun “ en faal, en heyecanlı en aranan adamı oldu. Yolculukların neşe kaynağı, gece mekanlarının keyif adamı, ve tam bir cim bomlu idi. Sivil Toplum Örgütleri, Spor Kulüpleri ve Sosyal Derneklerde idarecilik ve başkanlıklar yaptı. 



Kuşadası’nda otuz yıl geçiverdi, Şen, şakrak, gayretli, herkese iyi bakan doktor, kendisine iyi bakmadı, sorunlarına aldırış etmedi, kimseye bildirmedi. Çok sigara içti. Trafik kazasından kalan kalça kemiği sorunları yanına, birdenbire yükseliveren öfkesinin arkasına gizlenmiş şeker sorunu da çıkageldi. 27 Temmuz 2010 da ammesini, yirmi gün sonra da babasını kaybetti. Bir çocuk gibi etkilendi; morali, neşesi bozuldu. Çok kilo verdi. Artık kendisini iyi hissetmemeye başladı.  Antalya’daki doktor  kardeşine moral aramaya gitti.  Akciğerinden “ kötü “ haber sinyali geldi.  Apar topar Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gidildi. Beklenmeyen bulgu bulundu. İlaç ve ışın tedavisine başlandı.  Neşe ve moral toplamaya çalıştı. Büyük bir hevesle beklediği aile hekimliği başlar başlamaz hasta sayısı beş bini aşıverdi. İlerlemiş hastalığına rağmen , raporuna rağmen, doktor arkadaşlarının yeter artık diye ısrarına rağmen sadeliğini,  yaşama mizahi bakışını bozmadan, eli kalem tuttuğu sürece şevk ile çalıştı. Gelecek için planlar yaptı.  Annesini kaybettikten bir yıl sonra ayni gün kendinden geçti, dünyasından geçti, annesinin babasının peşinden gitti.  27 Temmuz 2011 günü Sağlık Ocağı önünde toplandık. Zaman durmuş, donmuş, ağaçların dalları, yaprakları  kıpırdamıyor, insanlar nefes alıp vermiyor gibi idi. Dr. Turhan Orhan’a son  yoldaşlığımızda, hüznün doruğunda, duygu ve düşüncelerimizi  Dr. Mehmet Öğünçlü, yutkuna yutkuna seslendirdi.  Hanım camisindeki görevlerimizi de  imama uyarak yerine getirdik. İkindi namazı sonrası sevgi seli ile Dr. Turhan Orhan’ı Adalızade ’ye taşıdık.  Avuç dualar ile, sonsuzluğa, nur alemine uğurladık. Saygı, sevgi ve hasretle anıyoruz.

 

Kaynak : Eczacı Süleyman ARSLANTÜRK, KUYETA Kuşadası Yerel Tarih Dergisi, Eylül 2015 sayısı,  s 20-21




Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam355
Toplam Ziyaret353829
Köşe Yazıları
Hava Durumu