• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Akademinin Kuruluşu



KUŞADASI DİGİTAL AKADEMİNİN KURULUŞU 




Gerekçe :

 

 Kuşadası Digital Akademi” nedir? diye mutlaka zihninizde bir soru oluşmuştur. Kuşadası’nda akademi açıldı da bizim haberimiz mi olmadı diye de düşünebilirsiniz. 2019 yılında dünyaya Çin’den yayılan ve “ Covit-19 “ adıyla tarihte yerini alan “ mikrop “  dünyayı kasıp kavurmaya başlamıştı. 1 Mart 2020 tarihinden itibaren de ülkemizde sert sağlık tedbirleri alınmaya başlamış ve devletimizi insanlarımızı bu ölümcül hastalıktan korumaya çalışıyordu. “ İş yerleri-fabrikalar kapatılmış, ulaşım durmuş, üretim daralmış, toplantılar-etkinlikler yasaklanmış “ velhasıl hayat tamamen durma noktasına gelmişti. 21 Mart 2020 Cumartesi günü yapacağını ilan ettiğimiz “ 4. Olağan Genel Kurulumuz “ sürekli ertelenmişti. “Mart-Ekim ayları “arası tam bir kargaşa ile geçti. Toplantı yapamadık, konferans veremedik, sempozyum/kongre düzenleyemedik ve sürekli tedirgin olarak oradan-oraya savrulduk durduk. Dernek olarak bir şeyler yapmayı düşünüyor ancak sağlık tedbirlerinden dolayı elimiz kolumuz bağlı oturuyorduk. Bu “ bizim hem mizacımıza, hem de dernek felsefemize ters”  bir durumdu. Mutlaka bir çaresi olmalıydı. Hani derler ya “ Karanlığın en koyu zamanı, aydınlığa en yakın andır “. 

Amaç ve hedef

Derneğimizin “ amacı “ her türlü şartlarda “ Kuşadası kültürü, kültürel mirası ve tarihi “ ile ilgili, faaliyetlerde bulunmak ve insanlarımızı bilgilendirerek eğitmekti. Türk kültürünü tanıtmak ve yaşatmak bizim kuruluş felsefemiz ve hayat damarımızdır. “Hedef” ise önümüzde duruyordu. Dünyanın nereye gittiğini anlamak ve mikrobun eve hapsettiği milyonlarca insanı nasıl eğitmek gerekiyordu?  Medeni ülkeler bu konuda hangi çalışmalarda bulunuyor ve hangi ileri teknolojileri kullanıyordu? İşte bu soruların cevabını bulma arayışlarına başladık. Gelişmeleri takip ederek öncü olmak gerekiyordu ve derneğimizi de gecikmeden yeni gelişmelere uyum sağlayacak donanımlarla donatmak elzemdi.

Akademi Oluşum Süreci

 

2020 Ekim ayı öncesinde “ Zoom “ adlı bir programın çeşitli eğitim platformlarında kullanıldığını, internet üzerinden ilginç konferanslar verildiğini ve çok faydalı etkinlikler yapıldığını işittik. Dernek başkanımız da; AB Bakanlığından, yabancı sivil toplum kuruluşlarından ve ülkemizden de güçlü birkaç özel holdinglerden “ zoom davetleri “ aldığını ve bu zoom programlarını izlediğini söyledi. Hedefe giden yolda neyi ve nasıl kullanacağımız aşağı-yukarı belli olmuştu. Ekim ayı başında dernek olarak Zoom üzerinden “ Yönetim Kurulu “ toplantısı yaptık ancak bizi tatmin etmedi. Parasız modülünü kullandığımız program 35-40 dk. sonra kesiliyor ve link/şifre alarak, tekrar programa bağlanmak gerekiyordu. Ekim ayı boyunca başkanımız ve iki üyemiz bu “ zoom programını “ araştırdı. Sonunda bu programın “ profesyonel modüllerinden birini “ kullanmayı kararlaştırdık.


Akademi  Gurubu Kuruluşu

 

Alınacak program belli olduktan sonra, hedef kitlenin yer alacağı yeni bir grup kurmak  ve insanları bu guruba dahil etmeliydik. “ Facebook” adlı milyonlarca insanın kullandığı “sosyal medya aracında” zaten bir dernek sayfamız faaliyetteydi ancak bu yeni bir oluşum olduğundan “ yeni kişilere ve yeni yüzlere ihtiyaç vardı “ Bir diğer önemli konuda sizin “ Zoom konferanslarınızı “ sürekli izleyebilecek, öğrenmeye meraklı, ciddi ve kararlı insan tipleri başarıya ulaşmak için şarttı. Önce derneğimiz mensuplarından, sonra yıllardır tanıdığımız -güvendiğimiz, Kuşadası’nda sevilen ve saygın kişileri davet ederek 100 kişilik “ Kuşadası Digital Akademi “ adlı Facebook’ta bir gurup kurduk ve insanları bu guruba kaydettik. Guruba davet ettiklerimizin bir kısmı bir-iki hafta sonra gurubu bıraktı ancak çoğunluk merakla gelişmeleri beklemeye başladı.


Zoom Programı Kiralama

 

2020 Ekim ayı sonlarında başlayan araştırmalarımız 2020 Kasım ayı başında “ 99 kişilik bir  yıl süreli Zoom program modülü “ nü kiralamakla sonuçlandı. Derneğimiz üyelerinden bir kaç “ gönüllü fedailer “ gerekli olan parayı temin edip derneğimize ulaştırdılar. Ödeme hemen yapıldı ve program etkin hale getirildi.  Artık  internette konferanslar düzenleyebilir ve kişilere ulaşabilirdik. Programı kurduk ve çalıştırdık. Düşündüklerimizi yapabilmek için  önümüzde hiçbir engel kalmamıştı. Hedefe giden yollar önümüze açılmış ve amacımıza ulaşmak için birkaç adım atılması gerekiyordu.

Konu ve Konuk Seçimleri

 

 “ Kuşadası Digital Akdemi “  konularını ve konferansları verecek olan akademisyen ve uzman konukların seçimlerini de kapsamlı bir araştırma sonucunda belirledik. Dikkatli ve titiz çalışmalardan sonra aylık listeler hazırladık. Kuşadası kültürü ve tarihi eksenli olmak üzere Türk kültürü alanında ün salmış, ciddi araştırmalarda bulunmuş, çeşitli kaynak eserler yazmış, bilgisine güvenilir “ilim adamlarını “ tercih ettik. Konuk seçiminde “ erkek-kadın”  dengesini gözettik ve her ay en azından 1-2 kadın akademisyen konuğumuza yayınlarımızda mutlaka yer verdik. Konuların “ Kuşadası kültürü ve tarihiyle bağlantılı ve Türk Kültürüne uyumlu “ olmalarına büyük önem verdik. “ Bilimden uzak, hurafeleri benimseyen, devletin bekasına kasdeden ve yaygaracı tiplerden “ uzak durduk. 

Sosyal Medya Tanıtımı

 

Kuşadası Digital Akademi “ olarak sosyal medya araçlarını çok etkin olarak kullanmaktayız. “ Facebook, İnstagram, What's upp “  gibi sosyal medya ortamlarında bizi takip eden yaklaşık 5000 den fazla takipçimiz vardır. Akademinin konferans duyuruları sadece Facebook’ta yer alan 25 den fazla  “ gurup sayfalarında “ her hafta yer alır. Bu yüzden her zaman yoğun ilgi görmüş ve hatta bazı haftalar kapasitemizin iki-üç katı “ yayın izleme istekleri “ne mazhar olmuş ancak yayın kapasitemizin sınırlı olması nedeniyle programa bağlanamayan kişilere yayın sonrası kaydettiğimiz “ program videolarını “ göndermek zorunda kalmıştık.  “ Acaba 99 kişilik yayın kotasını doldurabilecek miyiz? “  korkusuyla başladığımız yayın hayatında umulmadık ilgi bizi son derece şaşırttı.

Hedef kitlemiz zaman içerisinde  çok değişti, homojenleşti ve “ akademisyenlerin, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, entelektüel kesimlerin  ve halkın orta tabakasının “ takip ettiği güzel  bir gruba dönüştü. Bu da bizi son derece mutlu etmiştir. Ekim ayı son haftasında 14 Kasım 2020 Cumartesi ve 15 Kasım 2020 Pazar günleri, aldığımız zoom programı üzerinden “ iki deneme yayını “ yaptık. Bu yayınlarda; potansiyel gurubumuza mensup üyelere çeşitli sorular sorduk, fikirlerini öğrendik ve nasıl bir akademi olması gerektiği üzerinde görüşlerine başvurduk. 20 Kasım 2020 tarihindeki ilk Kuşadası Digital Akademi yayınını gerçekleştirdik. Derneğimizin üyelerinden jeolog ve deprem bilimci sayın “ İsmail Hakkı KARAMENDERESİ “ , “ Deprem ve Kuşadası “ adlı  2 saat 30 dakika süren enfes bir konferans verdi. Kasım ayının ikinci yayınımızın konusu ise “ Adalızade Osmanlı Mezar Taşları Sergi Reyonları Projesi “ oldu. Dernek başkanımız Mahmut Ökçesiz , Kuşadası Belediyesi ile birlikte yaptıkları “ Açık Hava Mezar Taşları Müzesi “ konusunu detayları ile işledi  ve büyük bir ilgi topladı.


Afişler ve Konuk Tanıtımları


 

 

 Kuşadası Digital Akademi de konferans vermek için davet edilen konuklar,  verecekleri konferans konuları  hiçbir ayırım yapılmadan her hafta pazar günü mutlaka önce afiş ile kim olduğu ve konusu gerekli medya araçlarında ve web sitemizde tanıtılmış, her perşembe günü  o haftaya ait link/şifre katılımcılara gönderilmiş ve Cuma günü de yayın öncesi o konuk için hazırlanan” özel bir sunumla” izleyicilere konferans öncesi detaylı bir şekilde tanıtılmıştır. Eğer konuğumuz “ akademisyen “ ise kariyeri, kitapları ve alanı hakkındaki görüşler de pozitif olarak sunuma yansıtılmıştır. Konuk “ uzman “ ve kitabı yoksa  örneğin “ müze müdürü “ ise , bu sefer de meslek hayatındaki yaptığı görev yerleri belirtilmiş ve konuda uzman olduğu özellikle vurgulanmıştır. Akademide her konuğa değer verilmiş, davete icabet ettikleri için “ teşekkür “ edilmiş ve her konferans sonunda konuğun adresine  mutlaka “ dernek yayınları “ gönderilmiştir.

 

 

 

 

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam418
Toplam Ziyaret362359
Köşe Yazıları
Hava Durumu