• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Erciyes Üniversitesi


ERCİYES  ÜNİVERSİTESİ -KUŞADASI KÜLTÜREL  ve TARİHİ MİRASI KORUMA DERNEĞİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ


Protokolün süresi :
1 Ocak 2017-30 Haziran 2017

Projenin adı :  Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu

Protokolün amacı

Erciyes Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ortaklaşa 24-26 Mart 2016 Tarihleri arasında, Aydın-Kuşadası İlçesinde ‘Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu’ düzenleyeceklerdir. Eski Türk mezar taşları ülkemizin en önemli tarihi hazineleri ve Türk’ün tapu senetlerdir. Ait oldukları devirler hakkında çok önemli bilgiler veren bu taş kütüphaneler ne yazık ki giderek yok olmakta ve toplum tarafından yeteri kadar ilgi görmemektedir. Bu sempozyum ile eski Türk mezar taşları hakkındaki bilgiler halkımızın bilgisine sunulacak ve eski Türk Mezar taşları hakkında yapılan araştırmaların ve çalışmaların ilmi bir sempozyum ile kayıt altına alınmalarını sağlamaktır.  Ülkemizde böyle bir çalışma ilk defa yapılacak ve Üniversite-Devlet Kurumu-STK üçlü işbirliğine güzel bir örnek teşkil edecektir.
 
Protokolün Gerekçesi

Kurumu-STK üçlü işbirliğine güzel bir örnek teşkil edecektir. Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu bu sahada öncü olacak ve her iki yılda bir değişik bir şehirde yapılarak geleneksel hale gelecektir. Aynı zamanda bu alanda çalışan bilim adamlarının çalışmalarını değerlendiren bilimsel bir platform halini alacaktır. İlk sempozyum konusu “ ANADOLU “ ile sınırlı olacaktır. Sempozyum bildiri konuları, Türkiye sınırları içerisinde bulunan Türk-İslam dönemine ait Mezarlıklar ve Mezar Taşları, Mezar Taşlarının Dönemsel özellikleri, Tipoloji Sorunu ve Korunması olacaktır. Ayni zamanda bu alanda çalışan bilim adamlarının çalışmalarını değerlendiren bilimsel bir platform halini alacaktır. Elde edilen bu bilimsel çalışmaların kitaplaştırarak kütüphanelere eser kazandırmanın yanı sıra araştırmacılara ve gelecek nesillere aktarımı sağlamaktır.





Mahmut Ökçesiz'n Sempozyum Açış Konuşmasından kısa bir bölüm

Tarihi Türk-İslam mezar taşları ülkemizin en önemli kültürel miras hazineleri ve Türk’ün tapu senetlerdir. Türk milletinin bin yıllarca hakim olduğu coğrafyalara vurduğu mührün en belirgin izleri olan bu taşların adı eski Osmanlı deyimiyle şahidelerdir yani ait oldukları Türk-İslam medeniyetinin ihtişamını çağlar ötesinden bize veciz sözlerle anlatan ve görsel şölen havasında sunan canlı şahitleridirler.   Ait oldukları dönemler hakkında çok önemli bilgiler veren bu taş kütüphaneler ne yazık ki giderek yok olmakta ve milletimiz tarafından yeteri kadar ilgi görmemektedirler. Bu sempozyum ile tarihi Türk-İslam mezar taşları ilk defa bir akademik ortamda mercek altına alınacak, bu alanda çalışan akademisyenler ve yerel araştırmacılar bir araya gelecek ve sunulacak bildirilerle kayıt altına alınacaktır. Hayalini kurduğumuz ve bir gün mutlaka gerçekleşeceğine iman ettiğimiz Türk-İslam Mezar Taşları Türkiye Envanteri  Projesi’nin de ilk adımı  bir anlamda işaret fişeği olacaktır.  Ülkemizde ender yapılan Üniversite-Devlet Kurumu-STK üçlü işbirliğine de  güzel bir örnek teşkil edecektir.



Sempozyumun Süresi :  

3 gün : 1.-2.  günler sempozyum bildirileri ve özel kapanış oturumu. 3. gün gezi.

1.Gün  Cuma : Sabah resmi açılış ve öğleden sonra iki oturum.
2.
Gün  Cumartesi : Sabah iki ve öğleden sonra iki oturum. Son olarak özel değerlendirme oturumu
3.
Gün  Pazar : Kuşadası içinde tematik gezi (Güvercinada-Kervansaray-Tabakhaneler-Kale içi-Adalızade Mezarlığı- Kadı kalesi-Milli Park)

Toplam 7 oturum + 1 değerlendirme = 35-40 katılımcı. Her oturumda 5 katılımcı ve süre 20 dakikadır.



Sempozyum ortaklarının görev ve sorumlulukları


Erciyes Üniversitesi

  Sempozyum Düzenleme Kurulunu oluşturmak
  Onur, Bilim ve Düzenleme Kurullarına üye vermek
  Sempozyum duyuruları, bildiri özetleri toplama, vb. işlerini yapmak
  Sempozyum afişleri, bildiri ve sempozyum kitapları, vb. tüm
  baskı işlemlerini hazırlamak ve basmak

 Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği

 Sempozyum web sitesini hizmete açmak ve sürekli güncellemek
 Sempozyum organizasyonunda aktif görev almak
 Sempozyum  çantası ve hediye paketlerini hazırlamak
 Sempozyum süresince sergi, konser ve gezi işlerini üstlenmek
 Sempozyum ulaşım giderlerini karşılamak


 





Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam257
Toplam Ziyaret361760
Köşe Yazıları
Hava Durumu