• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası

Kaleiçi Cami Kapısı

Onarımı Tamamlandı


KALE İÇİ CAMİ KAPISI YENİLENDİ



Kuşadası’nın en önemli kültürel miraslarından biri olan Kaleiçi Camisi 1618 yılında inşa edilmiştir. Abanoz ağacından yapılmış bu kapı tam 405 yaşındadır. Birkaç defa tamir edilen kapıda geçen yıl bazı sedef kakmalarda eksilmeler ve kapı kanatlarında yıpranmalar olduğu gözlemlenmiş ve derneğimiz tarafından 2 Ağustos 2022 tarihinde kapının acilen restore edilmesini içeren resmi bir dilekçe Kuşadası müftülüğüne verilmiş ve Vakıflar Aydın Bölge müdürlüğüne iletilmesi talep edilmişti. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri gereken ilgiyi göstermiş ve gerekli resmi prosedürlerden sonra kapının restorasyonu ihale edilmiş ve kapı yerinde alınarak restore edilmeye başlanmıştı. Dikkatli, titiz, fedakarca ve sabırla yapılan bir çalışma sonunda camimizin kapısı 04.04.2023 (bugün) restorasyonu tamamlanarak yerine takılmıştır.

Kale içi Caminin kapısı ; simetrik iki kanatlıdır ve her bir kanadında üçer pano vardır. Üst ve alt panolar enine dikdörtgen, orta panolar ise daha büyük ve düşey dik dörtgendir. Panolar hem süsleme hem de sanat eseri olarak görülmesi gereken hakiki kündekari tekniği ile yapılmıştır. Kapı kanatlarında ince meander (menderes) süsleme şeridi her bir panoyu ayrı ayrı kuşatır. Orijinal iki kanatlı, fildişi, kaplumbağa kabuğu, kurşun, elma, armut ve sedef kakmaların kullanıldığı kapı abanoz ağacından yapılmış bir sanat şaheseridir. Üstteki iki panonun içine kabartma harflerle süslü ayetler yazılmıştır. Ortadaki büyük dikdörtgenlerin içinde ise gezegenleri temsil eden sedef kakmalar ve tam ortasında ise Şems (güneş) motifi Allah’ın birliğini ve sonsuzluğu temsil eder. Alt kısımdaki her iki dikdörtgen de sedef ve fildişi bezemelerle süslenmiştir.

Düşen plakaların ve açılan deliklerin içlerine kapıdaki tozlardan elde edilen özel karışım merhem haline getirildi ve kurtlanmayı önlemek için deliklere enjekte edildi. Kapımız temizlendi, eksik plakalar tamamlandı , sonra yağlandı, verniklendi, parlatıldı ve gül rengini tekrar kazandı. Kilit sistemi ve madeni halkaları da yenilen kapımızın arkasındaki payanda sistemi de demir aksam ile desteklendi. Kale içi cami kapısının restorasyonunun her etabında yer alan, titiz çalışması ile işin bitirilmesinde fedakarca görev yapan Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanı sanat tarihçisi Hüseyin YILDIRIM , kapımızı yenileyen restoratör Salih ÖZKAN ve ihaleyi üstlenen Mustafa KUNIR beylere çok teşekkür ederiz. Bu şaheseri korumak ve gelecek nesillere iyi bir şekilde aktarmak bizim görevimiz olmalıdır.



147 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam246
Toplam Ziyaret369372
Köşe Yazıları
Hava Durumu